Ny på Ferren?

Danmarks længste kør-selv strand langs den jyske vestkyst finder man i Vendsyssel. Her kan man køre i bil på selve stranden langs Vesterhavet fra Rødhus Klit i syd til Grønhøj Strand i nord – en strækning på godt 15 kilometer. Undervejs er det muligt at forlade stranden og køre ind i landet ved Blokhus og Saltum.

Turen fra Rødhus Klit til Grønhøj Strand – eller den modsatte vej – er en helt speciel naturoplevelse, der i princippet kan nydes hele året rundt. Men man bør tjekke forholdene en ekstra gang, hvis man vælger at tage turen i vinterhalvåret eller lige efter et stormvejr.
Om sommeren er strandene ikke overraskende pakket med badegæster – specielt omkring feriebyen Blokhus. Derfor er max hastigheden 30 km/t på hele strækningen fra Rødhus til Grønhøj. Ud over badegæster, cylister og ryttere til hest, skal man også holde øje med de lokale fiskeres både, som trækkes op på stranden, når fiskerne ikke er på havet.

En stor del af fornøjelsen ved en køretur langs stranden, er den friske havluft. Så husk at stille bilen og gå en tur langs stranden – særligt om efteråret er der gode muligheder for at finde rav i vandkanten. Til gengæld bør man ikke parkere bilen tættere end 20 meter fra vandet – med mindre man er interesseret i en undervognsvask med saltvand fra Vesterhavet.

Forskellen på højden i tidevandet mellem lav- og højvande er relativt begrænset i Vendsyssel. Men der er forskel i vandstanden, så for en sikkerheds skyld bør man holde godt øje med sin bil, hvis man parkerer den på stranden i længere tid af gangen.